17.11.2016 11.00

Mitä peruskoulun jälkeen?

Nykyään pelkkä peruskoulu ei riitä. Työelämässä tarvitaan osaamista ja tutkinto. Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnoissa suositaan suoraan peruskoulusta hakevia. Tällä tavalla yritetään taata ensimmäistä kertaa hakeville jatko-opiskelupaikka.

Voit peruskoulun jälkeen valita joko ammattioppilaitoksen tai lukion. Voit myös suorittaa yhtä aikaa lukion, ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon. Lisäksi voit hakea kymppiluokalle tai ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA), jos haluat esimerkiksi korottaa peruskoulun arvosanoja tai saada lisää miettimisaikaa ammatinvalinnalle.

Peruskoulun jälkeen voit muun muassa:

• mennä ammattioppilaitokseen kolmeksi vuodeksi
  • mennä lukioon kolmeksi vuodeksi
  • saada ammatillisen perustutkinnon ammatillisessa erityisopetuksessa
  • suorittaa yhtä aikaa lukion, ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (ns. kaksoistutkinto)
  • korottaa arvosanoja kymppiluokalla
  • käydä vuoden ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA)
  • osallistua työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA)
  • mennä vuodeksi kansanopiston pitkälle linjalle.

Saat lisäksi kymppiluokasta ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavasta koulutuksesta sekä kansanopiston linjasta lisäpisteitä yhteishaussa ammatilliseen. Lisäpisteitä saa myös maahanmuuttajien valmistavista koulutuksista.

Näin haet jatko-opintoihin peruskoulun jälkeen

Peruskoulun jälkeen voit hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Erityisopetukseen tai valmistaviin koulutuksiin (esim. kymppiluokka) haetaan eri aikaan kuin lukioon ja ammatilliseen.

Opo ja vanhemmat tukena

Opotunneilla käsitellään ammatinvalintaa sekä jatko-opiskelumahdollisuuksia. Lisäksi koulu voi järjestää tutustumiskäyntejä ammattioppilaitoksiin ja työpaikoille sekä erilaisille koulutusmessuille. Käyt myös henkilökohtaisia keskusteluja opinto-ohjaajasi kanssa, joissa saat tietoa jatko-opintomahdollisuuksista, hakemisesta ja opiskelijavalinnoista.

Monta mahdollisuutta

On hyvä muistaa myös, että voit aina valita uudestaan, myös aikuisena. Erilaisia ammatillisia ja korkeakoulututkintoja on noin viisisataa eri aloilla. Samanlaisiin työtehtäviin voi päästä monen eri väylän kautta ja hyödyntää myös harrastuksissa hankittuja tietoja ja taitoja.